Adorp informeert

Selecteer pagina

Zo langzamerhand komen de werkzaamheden in en om de molen op gang. Na het afnemen van de kap in oktober vorig jaar waren de activiteiten met betrekking tot de restauratie niet of nauwelijks merkbaar voor de buitenwacht.

In de maanden februari, maart en april is er hard gewerkt aan een versteviging van het fundament van de molen. Bekend is dat de molen bij de bouw in 1851 al is gaan verzakken. Nu is wederom geconstateerd dat de molen sinds de restauratie van 1981 een aantal centimeters is verzakt in zuidwestelijke richting. Rondom de romp van de molen is een betonnen ring als nieuw fundament aangelegd met een verankering in de oude fundering.

Een dommekracht wie kent deze nog? De molenbouwers Anne en Pieter hebben de houten achtkant met dommekrachten weer waterpas op de stenen romp gezet. Een ideaal moment omdat de kap, bovenas en de wieken toch  van de molen verwijderd zijn en daarmee het gewicht aanzienlijk verminderd is. De achtkantstijl op de zuidwesthoek is ongeveer 15 cm omhoog gebracht, andere achtkantstijlen evenredig veel. Gevolg is wel dat opnieuw tussen de stenen romp en de houten achtkant  ruimte ontstaat dat vervolgens opgevuld gaat worden met een nog grotere rollaag. De knik tussen romp en achtkant zal straks van buitenaf  duidelijker zichtbaar zijn dan voorheen. Voor het draaien van de wieken en voor het kruien van de kap is van groot belang dat het bovenwerk goed waterpas staat.

Er is nu een steiger gebouwd rondom de molen. Afgelopen dagen hebben we de voegkrabbers met hun pneumatische hamers kunnen horen om de voegen uit te beitelen van de molen. Binnenkort wordt er opnieuw ingevoegd. De kap achter de molen is aan de bovenkant ook schoongemaakt en het redceder komt weer als authentieke dakbedekking tevoorschijn.

Op de hoek van de Molenweg en De Vang is inmiddels een bouwbord geplaatst. Opdrachtgever Molenstichting Winsum wordt daarop vermeld met alle sponsoren die de restauratie mogelijk maken en de firma’s die betrokken zijn bij de uitvoering van de restauratie . Fa. Doornbosch staat nu vermeld onder uitvoering A.D.H. Molenbouw & Constructies.