Adorp informeert

Selecteer pagina

Zaterdagochtend 29 mei. Gezelligheid klinkt op het nieuwe ‘dorpsplein’. Terwijl er een videoclip wordt geschoten in het kerkje, verzamelen ruim twintig enthousiastelingen uit Adorp en omgeving zich rond de kerk. De koffie wordt in rap tempo genuttigd, want er is werk aan de winkel. Onze missie: de graven rond de kerk in ere herstellen.

Wie het kerkhof een beetje kent, weet dat enkele graven verzakt zijn en vervallen. Gelukkig worden ze binnenkort gerestaureerd. Onze taak deze ochtend was de graven vooral van groen te ontdoen. Dat ging soms met pijn in het hart: het bloeiende onkruid had zich sierlijk rond stenen en hekwerk bewogen.

Tijdens het poetsen werd veel bijgepraat en veel gelachen. Ondertussen zagen we schilderachtige dekplaten onder de moslaag vandaan komen. De symboliek op de zerken, de opschriften op de grafstenen: ze kregen hernieuwde belangstelling.

Na de koffie en smakelijke koekjes van Jannie en Asje konden we met hernieuwde energie verder. Wie de spinnen durfde te trotseren, stortte zich op het baarhuisje, dat jaren op slot had gezeten. Nu de historische vereniging in het bezit was van de sleutel, moest ook dit baarhuis aan een poetsbeurt geloven. Gewapend met ragebollen baanden enkele heren zich een weg door het spinnenrag. De grote vondst was de baarwagen, die na een grondig sponsbad glom in de ochtendzon.

Om klokslag twaalf uur zat het meeste werk erop. Een welverdiend ijsje markeerde de eindstreep van deze actief-gezellige ochtend. Het perfecte begin van een zonnige zaterdag.

Albertha Bloemhoff