Adorp informeert

Selecteer pagina

Onlangs zijn we als voetbalkijkers getuige geweest van een adequaat ingrijpen met een AED. Dat heeft de Deense voetballer Christian Eriksen het leven gered, waarschijnlijk zonder nadelige gevolgen door het snelle ingrijpen van de hulpverleners op het voetbalveld.

Aanwezigheid van een AED in de omgeving is daarom van groot belang. In Adorp is een AED geplaatst bij het dorpshuis Artharpe. Deze is aangeschaft en wordt onderhouden door Dorpsbelangen. De AED bevindt zich in een veiligheidskast en wordt beschermd met een pincode.

Om de kostbare aanrijdtijd van een ambulance te overbruggen is een goed netwerk van burgerhulpverleners belangrijk. In Adorp zijn een tiental geregistreerde hulpverleners aanwezig.  Deze zijn opgeleid door het Rode Kruis, via een BHV van een bedrijf of door een vereniging. Dorpsbelangen organiseert een tweejaarlijkse cursus AED en reanimatie.

Komt er bij de meldkamer 112 een oproep binnen voor hulp aan een slachtoffer zonder zelfstandige ademhaling dan gaat er automatisch een bericht naar de leden van het netwerk die het dichtst in de buurt zijn. De oproep aan de burgerhulpverleners gaat via een app of sms op de telefoon en is tweedelig, het halen van een AED(met adres en pincode) en de plek van het slachtoffer. De AED wordt gebruikt om bij een hartstilstand een hartschok toe te dienen, de burgerhulpverlener gaat vooraf en daarna reanimeren door met borstcompressies de zuurstof toevoer weer op gang te brengen.

Groningen Hartveilig (GHV) zet zich in voor uitbreiding van het netwerk aan AED’s in Groningen en biedt cursussen voor vrijwillige burgerhulpverleners. Om de twee jaar moeten de hulpverleners deelnemen aan een herhalingscursus. Vanwege corona is Groningen HartVeilig vanaf vorig najaar gestopt met het geven van reanimatiecursussen en -trainingen. Veel burgerhulpverleners konden het afgelopen jaar daarom niet oefenen. Daarom biedt GHV voor de tweede maal een gratis online reanimatiecursus aan.

Deze online reanimatiecursus begint op 12 juli a.s. In een week tijd volg je 7 modules. De tijdsinvestering is 5 – 10 minuten per dag. Na afloop van die week blijven de modules nog enkele weken beschikbaar. Begin augustus is er nog een mogelijkheid om digitaal vragen te stellen aan de maker van deze cursus. Dat is Heleen Lameijer, ook spoedarts en wetenschapper ( Klik op bijgaande artikel in DvhN van dinsdag 15 juni).

De cursus is  helaas alleen te volgen via Instagram!!!. Heb je nog niet zo’n account, dan lees je in het aanmeldingsformulier hoe zo’n account aangemaakt kan worden. Deze cursus is een moderne en nieuwe mogelijkheid om aandacht te schenken aan de theorie en praktijk bij het reanimeren en is vrij toegankelijk voor iedereen. Deze online cursus is geen vervanging van de officiële herhalingscursus.
Wil je meedoen? Ga dan naar het groningenhartveilig.nl, klik op de button “reanimatie cursus” en meld je aan door het formulier in te vullen.