Adorp informeert

Selecteer pagina

Wethouder Dijkhuis geeft ook dit jaar weer de aftrap voor de monumentendagen in gemeente Het Hogeland. De presentatie start bij de Molen AEolus in Adorp. In het filmpje brengen Eltjo Dijkhuis en Johan van Dijk de monumentendagen en het thema duurzaamheid bij de monumenten onder de aandacht. De landelijke Open Monumentendagen zijn op zaterdag 10 september en op zondag 11 september. Deelnemers binnen de gemeente HH zijn te vinden onder de link Monumenten Het Hogeland

In de presentatie is de kap van de molen al mooi gerestaureerd te zien op de achtergrond. Behalve oog voor het monument is er ook belangstelling voor de molenbouwer en molenrestaurateur Doornbosch. In de werkplaats is de bouw van een roede voor de molen te zien waar Jelte en Pieter op vakkundige wijze het hekwerk in de roede voor de AEolus steken. De roede wordt eerst in de werkplaats volledig in elkaar gezet en daarna in onderdelen weer opgebouwd op de molen.

Zie de opname bij de AEolus:    Start Open Monumentendagen Het Hogeland 

Het thema dit jaar is duurzaamheid. Johan van Dijk vertelt over de duurzaamheidsverkiezing en over een bijzondere wetenswaardigheid van de molen AEolus in Adorp. Er is binnen deze molen halverwege de  20e eeuw geëxperimenteerd met het opwekken van elektrische energie.

Het Hogeland heeft drie kandidaten benoemd voor de duurzaamste monumentenverkiezing waar nog op gestemd kan worden. De drie nominaties zijn Enne Jans Heerd in Maarhuizen, openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum en de Onstaborg in Sauwerd. Er kan via de volgende link gestemd worden   Stem Van Ons Hogeland .