Adorp informeert

Selecteer pagina

Een boekwerk over het ontstaan van de wierden in Groningen presenteerde Ben Westerink op vrijdag 14 oktober in groot gezelschap van geïnteresseerden,om deze vervolgens aan te bieden aan zeven archeologen. Deze archeologen hebben allen op eigen wijze hun medewerking verleend aan de samenstelling van het boek. De omlijsting van het boek en de inhoud van het boek zijn kleurrijk ondersteund met landschapsfoto’s en dronefoto’s van Mark Schuurman uit Sauwerd. Zeer passend vond de presentatie plaats in het Wierdenmuseum te Ezinge.

Westerink woont sinds 1986 in Adorp. Eigenlijk woon ik pal naast de oude Hunze, een stroompje achter zijn huis dat doorgaans meer als een slootje kan worden beschreven. Maar vanuit de lucht laat de sloot, tegen de rand van de Adorper wierde, meer de meanderende loop van het oude Reitdiep zien. ,,Dit is het Selwerderdiepje, een restant van de oorspronkelijke loop van de Hunze.’’ Bij zijn presentatie laat hij op interactieve wijze verschillende aanzichten van wierden zien en voegt toe dat er eigenlijk geen lelijke wierden zijn in het Groninger landschap.

In de jaren tachtig groeide zijn fascinatie voor de woonheuvels die de oorspronkelijke bewoners beschermden tegen het opkomende water en die zo karakteristiek zijn voor Groningen en Friesland. ,,Ik was destijds bezig met een inventarisatie van wilde planten in West-Groningen. Ik zag de samenhang in het landschap, de relatie tussen de bodem en de vegetatie. De geschiedenis van het landschap begint in de bodem.

Onvermoeibaar en grondig blijft hij informatie over het landschap verzamelen. ,,Wanneer ze een sloot afgraven of verbreden mogen ze me altijd bellen’’ Al op twee meter diepte kom je bewoningssporen tegen van duizenden jaren terug in de tijd. Afgravingen bij de aanleg van het nieuwe sportveld in Winsum en de deelse afgraving van een wierde aan de Munnikeweg bij de aanleg van de snelle doorfietsroute worden door Westerink nauwlettend gevolgd. Een deel van de gevonden restanten bij de afgravingen worden vertoond in het museum maar zijn ook te zien in een vitrine in dorpshuis Artharpe te Adorp.

Het boek beschrijft het wel en wee van de Groninger wierden. Aan de hand van archeologische gegevens, hoogtekaarten, foto’s, reconstructies en bodemprofielen wordt de ontstaansgeschiedenis van de wierden en het kleilandschap verteld én verbeeld.
Het boek is in het Wierdenmuseum en bij de boekhandel verkrijgbaar voor €29.90.

Zie ook uitgebreid artikel in DvhN van vrijdag 15 oktober.