Adorp informeert

Selecteer pagina

Bewoners van Adorp

Er komen in elk geval huizen, dat is een goede zaak, maar 2-onder-1-kap voor 339.900 euro met maandlasten van 1.165 euro per maand exclusief verzekering, nutskosten, WOZ en overige gemeentelijke belastingen? En de duurste huizen (ook 2-onder-1-kap) van 392.500 euro vergt een maandlast van 1.345 euro per maand exclusief de bijkomende kosten voor verzekering, belasting etc.

image1Voor het College van B&W van Het Hogeland geldt zoals voor iedereen: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. In de gemeente Het Hogeland is het gemiddelde inkomen 23.400 euro. De gemeente staat daarmee op plaats 324 van de 352 gemeenten in Nederland. De Gemeente Groningen staat op plaats 290 met het gemiddelde inkomen van 24.700 euro. Op plaats 1 staat Wassenaar 45.700 euro en Urk op de laatste plaats 352 met een gemiddeld inkomen van 19.700 euro. Het komt vreemd over wanneer de gemeente Het Hogeland in de bouwplannen kiest voor woningen die qua prijs niet passen bij het gemiddelde inkomensniveau van eigen inwoners en woningzoekenden uit de gemeente Groningen. Het prijsniveau van de beoogde woningen past bij starters met vermogende ouders (bijvoorbeeld uit Wassenaar). Als er al starters zijn die deze maandelijkse lasten kunnen ophoesten. Wethouder Dijkhuis van Gemeentebelangen (en met hem het College van B&W) zou zich mogen afvragen of zij met deze bouwplannen de belangen van de inwoners van de gemeente dient?

Natuurlijk realiseer ik me dat besturen een lastige klus is. Vooral omdat de overzichtelijkheid van de onderwerpen, die de gemeente op het bordje krijgt, feitelijk niet meer is te overzien. Dus ligt de uitbesteding van de plannen van de wethouder aan deskundigen (grondspeculanten en of vastgoedsector) voor de hand, en die weten wel hoe je een nieuwbouwwijk neerzet. Je plakt gewoon plaatjes van nieuwe woningen die passen in de grootstedelijke gebieden op een A4-tje, je weet welke kosten eraan zijn verbonden, het interesseert je alleen dat de huizen worden verkocht tegen een aantrekkelijke prijs voor wie (???), voor de inwoners (???), nee voor Plegt Vos. Zo valt te lezen op de site van deze bouwonderneming:

 image2Plegt Vos
“Een landelijke bouwonderneming met vestigingen in Assen, Hengelo, Langeveen en Utrecht. Het hoofdkantoor staat in Hengelo. In totaal werken er circa 450 mensen. Samen maken zij Plegt-Vos tot wat het is: een warm familiebedrijf dat vakmanschap combineert met kennis van mensen”.

Natuurlijk lach je als je bij zo’n onderneming werkt.

Maar … bestaat er ook nog een Woningbouwcorporatie die Borgen en Wierden heet? Laat die dan nu goedkopere huizen bouwen of in elk geval de komende 10 jaar betaalbare woningen bouwen in Adorp. Woningen die passen bij de starters uit Adorp, Het Hogeland, en Groningen met een gemiddeld inkomen tussen 23.000 en 25.000 euro per jaar, zodat de basisschool blijft! Vindt u ook niet?

Henk Supheert