Adorp informeert

Selecteer pagina

leven in voor Adorp

Daken vol zonnepanelen en gedegen isolatie: in Adorp weten ze heel goed hoe je energie moet besparen. Toch liggen er kansen om nóg meer winst te behalen. Op woensdag 5 april presenteerde een kersvers buurtteam daarom plannen voor nieuwe buurtacties. Het buurtteam Duurzaam Adorp bestaat uit dorpsgenoten Karel Scheepstra, Norbert Ploeger, Sijbrand Stratingh met ondersteuning van buurkracht Hanna de Vries. De informatie avond niet bijgewoond? Meedoen kan nog steeds!

Veel belangstellenden tijdens de dorpsbijeenkomst Adorp
De buurtbijeenkomst in Dorpshuis Artharpe begon met een gezellig kopje koffie. Zo’n dertig tot veertig inwoners van Adorp meldden zich. “Dat is een flink aantal en het was goed om zo veel nieuwe gezichten te zien”, vertelt initiatiefnemer Karel Scheepstra enthousiast. Nadat alle bezoekers een plekje hadden gevonden, leidde Karel de avond in met een verhaal over klimaatverandering en stelde buurtbegeleider Hanna de Vries zichzelf voor. Vanuit Buurkracht ondersteunt zij het buurtteam met kennis en middelen.

Eyeopener
Ook kwam er een onafhankelijk energieadviseur aan het woord. Arnold Strijker van Invent had ter voorbereiding een dorps- en woningscan gemaakt om te zien welke energiebesparingsacties voor inwoners van Adorp het meest interessant zijn. “Hoewel veel huizen in Adorp zonnepanelen hebben, valt er nog veel winst te behalen. Vooral op het gebied van isolatie. Dat was wel even een eyeopener voor de bezoekers”, zegt Karel Scheepstra. “En voor mijzelf ook!”

Koffers rouleren
Daarna was het tijd voor de presentatie van de plannen van het buurtteam. “Om te beginnen krijgen de inwoners van Adorp drie koffers met energieverbruiksmeters te leen van Buurkracht. Hiermee kun je precies zien hoeveel stroom een – huishoudelijk – apparaat verbruikt”, licht Karel toe. “Die koffers gaan straks in het dorp rouleren en we zijn bezig te inventariseren wie er mee willen doen.”

Rondleiding
Ook wil het buurtteam op korte termijn een rondleiding organiseren in het huis van Karel. Toen hij zes jaar geleden in Adorp kwam wonen, heeft hij zijn huis zo duurzaam mogelijk gemaakt. Er liggen 36 zonnepanelen op het dak, hij heeft een zonneboiler, een warmtepomp en de douche is voorzien van een warmteterugwinningssysteem. In het hele huis is bovendien lagetemperatuurverwarming aangelegd. “Veel mensen zijn nog niet zo bekend met de uiteenlopende mogelijkheden van energie besparen. Met deze rondleiding hopen we dorpsgenoten te informeren en zo veel mogelijk drempels weg te nemen.”

Energiemarkt
Voor de langere termijn liggen er ook al plannen. Karel: “In het najaar gaan we met warmtebeeld-camera’s aan de slag. Daarmee kun je precies zien of je huis goed is geïsoleerd en waar eventueel ruimte is voor verbetering. Daarnaast gaan we in samenwerking met Sauwerd-Wetsinge, ook een Buurkrachtbuurt, een energiemarkt organiseren. Hier kunnen de verschillende aanbieders zichzelf aan de inwoners presenteren, die zo een goed beeld krijgen van de mogelijkheden.”

Gezellig
Gemakkelijk energie besparen doe je met ledlampen. Na het verhaal van Karel gaf een leerkracht een korte demonstratie met een oude energiemeter waarop een gloeilamp, spaarlamp en ledlamp waren aangesloten. “Wanneer de gloeilamp aan ging, begon de meter hard te draaien. Bij de spaarlamp werd dat al een stuk langzamer, en bij de ledlamp zag je nauwelijks beweging”, legt Karel uit. Zelf had hij een aantal ledlampen meegenomen om te laten zien dat het licht dat ze geven heel gezellig is. “Vooral van de ledstrip, gewoon verkrijgbaar bij Ikea, waren de meesten écht onder de indruk.”

Samen opwekken
Aan het einde van de avond bleek dat veel bewoners van Adorp niet alleen interesse hebben in energie besparen, maar ook enthousiast zijn over gezamenlijk energie opwekken. “Ik heb een stemming gehouden en ongeveer een derde had hier wel oren naar. We hebben het even kort gehad over het gezamenlijk investeren in zonnepanelen en EAZ-windmolens: kleine, schattige ‘energie-opwekkers’ met een maximale hoogte van vijftien meter.” Concrete afspraken zijn nog niet gemaakt.

Vervolgstappen
Karel kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst. “Dankzij Buurkracht hebben we weer nieuwe energie gekregen!” De volgende bijeenkomst vindt waarschijnlijk plaats tijdens de rondleiding in het huis van Karel. “Via onze buurtpagina houden we iedereen op de hoogte. Daar kun je je ook nog aanmelden voor de energieverbruiksmeters.”

Zie ook onder de verenigingen “”Duurzaam Adorp”” met de link naar Buurkracht.
Of klik op https://buurkracht.nl/buurten/adorp