Adorp informeert

Selecteer pagina

Adorp beschikt over een AED, deze is geplaatst bij dorpshuis Artharpe. Dorpsbelangen organiseert een basiscursus reanimatie en gebruik AED op dinsdag 21 februari in dorpshuis Artharpe. Deze cursus begint om 19.30 uur en zal ongeveer 2,5 uur in beslag nemen. Deelname is gratis. Aanmelding kan via Nathalie Spinder bvk via de mail ( natjevan3008@gmail.com ), graag alvast met vermelding van volledige naam, geboortedatum en e-mailadres . De cursus wordt uitgevoerd door HartVeilig en er kunnen maximaal 12 personen deelnemen.

Wat leer je bij de cursus Reanimatie en AED
Belangrijk bij uitval van een persoon is een zo spoedig mogelijke hulp. Wanneer er geconstateerd wordt dat er geen sprake meer is van ademhaling, is snelle reanimatie of hartmassage belangrijk. Daarom is het altijd prettig dat er in een omgeving, waar een activiteit plaatsvindt,  een hulpverlener aanwezig is die zo snel mogelijk met een hartmassage kan beginnen om de bloedsomloop op gang te houden. Is de hartmassage onvoldoende dan kan de AED ingezet worden, dat kost meestal wat meer tijd voor een AED aanwezig is. Hartmassage en AED  overbruggen de tijd voordat de ambulance met professionele hulp aanwezig kan zijn. Voor de patiënt kan de eerste 10 minuten van cruciaal belang zijn.
Deze handelingen worden tijdens de cursus in theorie doorgenomen en in praktijk geoefend.

Een certificaat en wat kun je er mee.
De cursist ontvangt na voltooiing van de cursusavond een certificaat. Je wordt aangemeld bij de Europese Reanimatieraad (ERC-European Resuscitation Council. Daarvan ontvang je een deelnamebewijs BLS(Basic Life Support). In een volgende stap kun je je dan gaan aanmelden bij HartslagNu en word je opgenomen in een oproepbestand. Bij een 112 melding gaan er sms berichten met een oproep naar de gecertificeerde hulpverleners.
Maar in al deze mogelijkheden kan een deelnemende cursist zijn eigen keuzes gaan maken.