Adorp informeert

Selecteer pagina

Fokko Wolgen: Al vele jaren ligt die vlag onaangeroerd in de kast. Ik kreeg die van Cor Dijkstra, toen werkzaam op de secretarie van gemeente Adorp in Sauwerd en later burgemeester van gemeente Grootegast. Met hem had ik regelmatig contact als voorzitter van de bezwaarschriften commissie waarvan hij de ambtelijk secretaris was. Het is de officiële vlag van destijds de gemeente Adorp. Al lang loop ik met het idee rond om hem maar eens uit te hangen en te kijken wat voor reacties het losmaakt. Ik vind hem wel apart met die leeuw, die ik aanvankelijk ook aanzag voor de draak die ook in het gemeentewapen zit.
Een vlag kan een bindend element zijn. Zou Adorp een vlag moeten hebben met daarop, in plaats van de leeuw, de draak van Harssens?

Het wapen van gemeente Adorp
Het wapen van Adorp werd op 9 oktober 1903 per Koninklijk Besluit aan de Groninger gemeente Adorp verleend. Het wapen van Adorp is opgebouwd uit de wapens van, voor de gemeente Adorp, historisch belangrijke families. Het eerste deel is de draak van de familie en heerlijkheid Harssens. Delen II en III symboliseren de Hunze. Het laatste deel is het wapen van de familie Onsta, heren van Sauwert en Wetsinge. De golvende dwarsbalk uit het wapen van Adorp keerde terug in het wapen van de nieuwe gemeente Winsum.


De vlag van gemeente Adorp
De vlag van Adorp werd op 28 mei 1985 bij raadsbesluit aangenomen als gemeentelijke vlag van de Groningse gemeente Adorp. Per 1 januari 1990 is Adorp opgegaan in de gemeente Winsum, waardoor de vlag als gemeentevlag kwam te vervallen. De vlag kan als volgt worden beschreven: Drie horizontale gegolfde banen rood – wit – groen met op de scheiding van broeking en vlucht over het geheel een zwarte klimmende leeuw.  Maar wat is de broeking en wat is de vlucht?

Gemeente Adorp
Gemeente Adorp bestond uit de dorpskernen Adorp, Sauwerd, Klein en Groot Wetsinge. Gemeente Adorp was een zelfstandige gemeente tot 1990, het gemeentehuis stond in Sauwerd. In 1990 ging gemeente Adorp over naar gemeente Winsum, in 2019 ging gemeente Winsum op in gemeente Het Hogeland.