Adorp informeert

Selecteer pagina

Fietsers in de winkelstraten in het centrum van Den Haag moeten binnenkort afstappen. De gemeente stopt met het openstellen van het gebied voor fietsers en voetgangers tegelijk. De situatie is te gevaarlijk, vindt het stadsbestuur.

Slalom
Veel bezoekers van het winkelgebied ergerden zich aan de slalommende fietsers tussen het winkelend publiek. Maar het openstellen van de binnenstad voor beide verkeersstromen tegelijk was een bewuste keuze van de gemeente. Het is het shared space-principe, waarbij iedere verkeersdeelnemer een ander de ruimte moet geven, de straat met elkaar delen en daardoor de veiligheid wordt vergroot.

Tegenstand
Maar de oplossing kende al sinds de introductie in 2013 flinke tegenstand. Wethouder Robert van Asten (Mobiliteit): ‘Er zijn altijd al veel klachten geweest over het zogeheten shared space gebied in het centrum van Den Haag. Bij de herinrichting van het centrum is er destijds voor gekozen om geen duidelijke afscheiding te maken tussen voetgangers- en fietsersgebied. Veel bezoekers, vooral van buiten, hebben niet door dat er ook fietsers door de winkelstraten rijden. Fietsers en voetgangers kunnen na al die jaren nog steeds niet aan elkaar wennen.’ De wethouder maakte er daarom nu een eind aan. Fietser mogen ’s ochtends en ’s avonds nog door de binnenstad, maar in de middag en op koopavonden niet meer.

Opletten
Ook in andere gemeenten zijn proeven met shared space voortijdig gestaakt, of liggen ze flink onder vuur. Het principe gaat ervan uit dat verschillende verkeersdeelnemers beter op elkaar letten als ze niet worden afgeleid door verkeerborden, stoplichten of wegmarkeringen. Het principe, in de jaren negentig ontwikkeld door de Friese verkeerskundige Hans Monderman, had veel succes in middelgrote gemeenten in Drenthe, Friesland en Groningen, en kreeg veel internationale aandacht.

Aantrekkelijk
Voor gemeenten leek de oplossing vooral financieel aantrekkelijk: geen verkeersborden, aparte fiets- en voetpaden en verkeerslichten in een druk stadcentrum maakt de aanpak van het stadcentrum een stuk makkelijker. Maar er kwam ook kritiek. Met name voor zwakkere verkeersdeelnemers, zoals mensen in een rolstoel, blinden, senioren en kinderen, is shared space gevaarlijk meenden critici.

Volledig
Verkeerskundigen wijzen er vaak op dat shared space ook niet overal toepasbaar is, en dat het principe van Monderman’s idee wel volledig doorgevoerd moet worden. Alleen een onderdeel ervan gebruiken heeft veel minder zin.

Machiel Maas
Bovenstaand artikel is van Machiel Maas op de site van Binnenlands Bestuur, hét journalistieke platform voor hoger opgeleide ambtenaren en bestuurders bij de overheid en brengt onafhankelijk nieuws.
Zie ook de link Binnenlands Bestuur