De laatste flitspaal van de provinciale weg tussen Groningen en Lauwersoog is deze week weggehaald: het einde van dé flitspalen highway van Groningen. Maar bewoners van Adorp zijn woest.
„Ze rijden gewoon voor je neus door rood.” Saskia van Heuvelen uit Adorp is eigenaar van kinderopvang Thuishuis en maakt zich grote zorgen. Maandag is de flitskast weggehaald die bestuurders beboette als ze door rood licht reden. Adorpers zijn bezorgd over de schoolgaande kinderen.
Van Heuvelen heeft zelf kinderen en steekt dagelijks de weg over. Dat doet ze ook als ze met kinderen van de kinderopvang naar de speeltuin loopt. Ouders die hun kinderen brengen maken zich zorgen. Er zijn in het verleden al vaker kinderen aangereden in Adorp, vertelt Van Heuvelen.
„Mijn buurmeisje, een jongen op een step. En deze zomer nog twee kinderen in Sauwerd, waar ze de flitspaal ook bij het verkeerslicht hebben weggehaald. Wanneer gaat het weer mis?”
Plotseling en onverwachts
In 2018 zorgde de werkgroep ‘veilig oversteken’ voor de komst van deze flitspaal. De provincie zegde in het verleden meermaals toe dat de paal zou blijven staan. Ze waren daarvoor in overleg met het Openbaar Ministerie (OM), dat over de flitspalen gaat. Dat overleg verliep ‘moeizaam’, liet een provinciemedewerker in september nog via een mail weten aan een bezorgde inwoonster. Toch kreeg zij de toezegging dat de paal voorlopig zou blijven staan. Het dorp was daarom verrast door de ontmanteling maandag.
Maar volgens Marloes van Kessel, woordvoerder van het OM, is er een goede reden om de flitser weg te halen. Sinds de aanleg van de snelheidsremmende vluchtheuvel aan de noordkant van het dorp is het overtredingspercentage volgens het OM gedaald.
Zowel overtredingen op snelheid als door rood licht rijden werden minder. Het negeren van rood licht bij Adorp halveerde: van 0,09 procent naar 0,04 procent. „Dat laat zien dat de snelheidsbeperkende maatregelen zin hebben en een flitspaal weinig meerwaarde meer heeft.”
School geeft waarschuwing aan ouders
Daar kan Floor van de Werfhorst zich niets bij voorstellen. Zij is schoolleider van basisschool De Wierde in Adorp en lid van de werkgroep ‘veilig oversteken’. „Die vluchtheuvel staat 500 meter verderop. Ik kan met niet voorstellen dat dat invloed heeft. Het is die flitspaal: dáár remmen mensen voor.” Volgens haar is Adorp een trechter vanuit het hele achterland: iedereen die naar de stad wil, rijdt door dit dorp.
In het schoolportaal is in elke groep een bericht gedeeld voor ouders. ‘Geef het je kinderen mee dat auto’s weer vaker door rood licht zullen rijden en dat je extra goed moeten opletten bij het oversteken van de weg.’
Dinsdag (een dag na het verwijderen van de flitspaal) kwam er een ouder naar Van de Werfhorst toe. „Ze zag hoe een kind wilde oversteken en moest terugdeinzen voor een bestelbusje dat door rood reed. Dit soort voorbeelden doen zich aan de lopende band voor. De angst dat je je kind voor een vrachtwagen weg moet trekken is afschuwelijk: regelmatig zijn ouders op school overstuur over iets wat er is gebeurd. Sommigen durven hun kinderen zelfs als ze al ouder zijn, niet alleen te laten oversteken.”
Teleurgestelde provincie
De provincie Groningen heeft in een brief aan Dorpsbelangen Adorp laten weten dat het ‘teleurgesteld’ is over de keuze van het OM om de flitspaal weg te halen. Een woordvoerder van de provincie laat weten: „Onze gedeputeerden wilden dat de flitser bleef staan. Maar wij kunnen het als provincie niet terugdraaien. Het OM gaat over de flitspalen, zij beslissen.”
Wel is de ondergrondse infrastructuur volgens de provincie blijven liggen. De provincie zal de situatie monitoren. Het is volgens het OM niet uitgesloten dat er in de toekomst weer een paal kan komen. Het OM laat daarnaast weten meer te gaan werken met flexpalen, die twee maanden op één plek staan.
Bron: DvhN Wouter Hoving zie Ouders in Adorp overstuur. ‘De angst dat je je kind voor een vrachtwagen weg moet trekken is afschuwelijk’ – Dagblad van het Noorden
Foto’s Jasper Moulijn en Chiel van Veen
Brief van de provincie Groningen: 20250129 N361 VRI Dorpsbelangen