Adorp informeert

Selecteer pagina

De laatste flitspaal van ‘stad tot wad’ (N371) is verdwenen. Waarom worden de flitspalen eigenlijk weggehaald? Vijf vragen aan Marloes van Kessel van het Openbaar Ministerie.

Vroeger reed je tussen Groningen en Lauwersmeer van flitspaal naar flitspaal. Waarom zijn die weg?
„De afgelopen jaren is de N361 op veel plekken aangepakt. De weg is met rotondes in Winsum en Sauwerd zo aangepast dat we vonden dat flitspalen niet langer nodig waren op de route.
In Adorp is een snelheidsremmende ‘chicane’ aangelegd (een vluchtheuvel aan de noordkant, red.). Sindsdien daalde het overtredingspercentage van zowel snelheid als door rood licht rijden behoorlijk. Het negeren van rood licht bij Adorp halveerde: van 0,09 procent naar 0,04 procent. Dat laat zien dat de snelheidsbeperkende maatregelen zin hebben en een flitspaal weinig meerwaarde meer heeft.”

Maar waarom blijven vaste flitspalen niet staan? Je zou kunnen zeggen: ‘baat het niet, dan schaadt het niet’.
„Wij zien handhaving als uiterste middel dat je inzet. We kunnen niet overal flitspalen neerzetten. Daar hebben we er niet genoeg voor. En we willen ook niet dat heel Nederland vol flitspalen komt te staan. Als je op elke hoek van de straat eentje hebt, verlies je draagvlak.
Een flitspaal moet ook uit te leggen zijn. Nu de snelheidslimiet in een aantal grote steden van 50 km/u naar 30 km/u gaat, gaan we niet opeens allemaal flitspalen neerzetten. Het zijn relatief grote, brede wegen. Dat moet je eerst aanpassen, anders is de maximale snelheid van 30 km/u niet geloofwaardig voor de bestuurder.”

Wat kost zo’n flitser en wat levert het op?
„De kosten lopen wel in de tienduizenden euro’s, want camera’s zijn duur en steeds geavanceerder. We maken bewuste keuzes met ons budget: waar heeft een flitspaal het meeste effect? Dat meten we trouwens niet af aan het aantal overtredingen. Want als er weinig overtredingen zijn, betekent dat vaak juist dat de flitspaal effect heeft.
We zijn in het hele land flitskasten aan het vervangen. Sommigen gaan weg. We gaan meer inzetten op ‘flexflitser’. Die staan ongeveer twee maanden op één plek en rouleren tussen drie locaties. We hebben er nu landelijk 75, maar er komen uiteindelijk 125. Als ze rouleren over drie locaties, houdt je dus 375 plekken in de gaten. Daarnaast besteden we ons budget ook aan ‘focusflitsers’ voor mobiele telefoons achter het stuur, en doen we trajectcontroles.
De opbrengst van een flitspaal zien wij bij het Openbaar Ministerie niet terug. Die gaan naar de algemene middelen van het Rijk. Het is dus ook niet zo dat we flitspalen laten staan omdat ‘ze zichzelf terugverdienen’.”

Waarom wordt er niet gekozen om op plekken als Adorp een ‘dummy’ te laten staan, een lege flitskast?
„Wij vinden dat mensen moeten kunnen vertrouwen op dat als ze zo’n paal zien, dat er ook gehandhaafd wordt. Bovendien weten calculerende weggebruikers binnen de kortste keren welke flitspalen echt en nep zijn. Het effect van een dummy is dus ook maar kortdurend.”

Sinds de flitspalen weg zijn, wordt in de bebouwde kom van Winsum veel harder gereden. Kan de paal terugkomen?
„Locaties worden in de gaten gehouden. Als er op de weg in Winsum nu veel te hard gereden wordt, dan is er reden om een heroverweging te maken.
Ook in Adorp hebben we aan de provincie als wegbeheerder meegegeven dat zij de situatie moeten blijven monitoren. Mocht er dan aanleiding zijn om opnieuw te handhaven dan kunnen ze daarvoor een met cijfers onderbouwde aanvraag bij ons indienen en gaan we er opnieuw naar kijken.
We kijken bij flitspalen ook altijd: helpen ze om risicovolle plekken veiliger te maken? Denk aan een weg waar meerdere verkeerstromen samenkomen, oversteekplaatsen, kruisingen. Dan is er reden om wel weer eentje neer te zetten. Maar we zullen in de toekomst meer gebruik gaan maken van flexflitsers.”

Bron: DvhN Wouter Hoving Vaarwel laatste flitspaal van ‘stad tot wad’. Maar waarom worden de flitspalen eigenlijk weggehaald? – Dagblad van het Noorden