Adorp informeert

Selecteer pagina

De officiële opening gaat plaatsvinden op vrijdag 6 september. Daarvoor worden gasten uitgenodigd die hebben meegewerkt aan subsidieverstrekking of betrokken zijn geweest bij de uitvoering van de restauratie. Een centrale rol gaan de kinderen van basisschool De Wierde spelen bij de opening. Molen Stichting Winsum ziet de feestelijke dag graag tegemoet als afronding van een langdurige restauratieperiode. Op zaterdag 7 september gaat de molen open voor Adorp en omgeving. Ook de 14e en de 15e september, open Monumentendagen, is de molen open voor belangstellenden. Natuurlijk wordt de mogelijkheid voor bezoek verder uitgebreid wanneer de molen aan het draaien is. Maar daar moet nog een regelmaat in komen voor de molenaars.

Stand van zaken mbt de restauratie.
Iedereen heeft kunnen zien dat de molen er weer fantastisch bij staat. In Adorp mogen we als bewoners daar trots op zijn. Met de draaiende molen en zijn zelfzwichtende wieken troont Adorp als een blinkende markering boven Groningen, oftewel De Poort van Het Hogeland.

Bijzondere restauratie elementen zijn de wieken, waarvan één roede geklonken is als de oude Pot roede. Voor de stroomlijnverbetering is een speciale Bremer constructie toegepast op beide roeden. Met dank aan de molenbouwer Doornbosch en de firma Nieman voor uitvoering van de roeden. Anne en Pieter worden noch even speciaal genoemd voor de algehele restauratie dat door hun met de nodige zorg is uitgevoerd.

In de molen is een nieuw maalkoppel gekomen, daar kan tarwe mee gemalen worden. Maar de inrichting is nog niet compleet. Het blijft beperkt tot het leveren van volkoren meel. Wil je bloem gaan aanbieden dan zal er nog een buil-inrichting in de molen moeten komen.
Doede Kruijer heeft als laatste molenaar alleen maar voor veevoeder gemalen, consumptie malen was voor hem niet aan de orde.
Van oudsher beschikte de molen over twee pel-inrichtingen, helaas zijn beide niet restaureer baar. Dus moet de AEOLUS in de toekomst volstaan met slechts de museale waarde van deze pelstenen. Voor de inrichting van de zolders moet nog het nodige molenaarswerk en vrijwilligerswerk verricht worden. Er is nog veel te doen in de molen.

De molenaars.
Molen Stichting Winsum is eigenaar/beheerder van 7 molens: De Vriendschap en De Ster in Winsum, De Jonge Hendrik in Den Andel, De Meeuw in Garnwerd, Joeswerd in Feerwerd, De Wetsinger in Klein Wetsinge en de AEOLUS in Adorp. Het is voor MSW min of meer besturen op afstand.
Het eerste beheer in de molen is dus aan de aangewezen molenaars. Dat zijn voor de AEOLUS: Ids van der Honing uit Eenrum, Douwe van der Zee uit Groningen en Johannes Nijmeijer uit Adorp. Zij zullen gezamenlijk of individueel de molen gaan bedienen. De opleiding tot ambachtelijk molenaar heeft ongeveer twee jaar aan tijd gekost, dan ben je bevoegd voor het draaien op alle windmolens in Nederland en behoor je als gilde molenaar tot het immaterieel cultureel erfgoed van Unesco.
De molenaars ontvangen bezoekers van harte na de opening, zullen met enige trots de molen laten zien en gaan vertellen over de werking van de molen. Komt dat zien en TOT DAN.