Adorp informeert

Selecteer pagina

De gemeente wil graag dat inwoners van Het Hogeland snel en betrouwbaar internet kunnen krijgen. We hebben daarom afspraken gemaakt met Delta Fiber Netwerk voor het aanleggen van glasvezel. Op deze pagina vertellen we daar meer over.

Waarom glasvezel?
Er is toch ook snel internet via de kabel of telefoonlijn? Dat klopt, maar alleen met glasvezel gaat uploaden net zo snel als downloaden. Dit is een groot voordeel als je thuis tegelijk online bent voor bijvoorbeeld werk of school. Maar ook voor medische apparatuur in de thuiszorg is zo’n snelle verbinding belangrijk. En volgens experts is glasvezel de beste techniek is voor snel internet, televisie en telefoon.

Waarom Delta Fiber?
Delta Fiber Netwerk heeft in het voorjaar van 2021 bij ons aangegeven dat ze glasvezel willen aanleggen in alle dorpen van de gemeente. We zijn toen met ze in gesprek gegaan over de voorwaarden. Toen we het daarover eens waren hebben we afspraken gemaakt.

En anderen dan?
We hebben ook gepraat met een bedrijf dat zich eerder had gemeld. Maar we konden het niet met elkaar eens worden over de voorwaarden. En voordat Delta Fiber kwam hadden we ook al afspraken gemaakt met een ander bedrijf voor het buitengebied. Als andere bedrijven ook glasvezel willen aanleggen in Het Hogeland, dan gaan we graag het gesprek aan over de voorwaarden. Zolang een bedrijf zich aan de voorwaarden houdt mogen we de aanleg van glasvezel niet tegenhouden. Krijgt u dus een aanbieding voor snel internet van een ander bedrijf? Dan mag u daar natuurlijk gebruik van maken.

Waarom afspraken?
Aparte afspraken met de gemeente zijn niet nodig, maar meestal wordt dat wel gedaan met bedrijven die grote projecten gaan uitvoeren. Voor het aanleggen van glasvezel zijn dat bijvoorbeeld:
• De hoogte van vergoedingen aan de gemeente.
• Hoe diep gegraven mag worden.
• Hoe je glasvezel veilig aanlegt.
• Aansprakelijkheid.

Bedrijven als Delta Fiber hebben wel altijd een vergunning nodig voor het aanleggen van snel internet. Ze moeten dat aanvragen bij ons. In de vergunning staan dan afspraken die anders apart gemaakt worden. Kijk voor informatie over de aanleg van glasvezel op de websites van de verschillende aanbieders. Heeft u nog andere vragen? Stuur ons dan een bericht