Adorp informeert

Selecteer pagina

De koren- en pelmolen Aeolus in Adorp is een van de rijksmonumenten die subsidie krijgen. De molen staat al lang leeg en de afgelopen twintig jaar ging de kwaliteit van het gebouw sterk achteruit. De eigenaar krijgt niet alleen een bijdrage voor de restauratie van de molen, maar ook een bedrag om de molen een nieuwe bestemming te geven. De molen wordt ingericht zodat er bezoekers ontvangen kunnen worden. Als de werkzaamheden klaar zijn, kan het publiek er producten kopen die in de molen gemalen zijn.

2 juni 2020: Bijna 3 miljoen subsidie voor restauratie van Groninger rijksmonumenten
22 projecten kregen in totaal bijna € 3 miljoen voor de eerste aanvraagronde van de regeling voor groot onderhoud en restauratie van rijksmonumenten (GRRG). Van dit bedrag gaat € 2,5 miljoen naar projecten binnen het aardbevingsgebied. Het budget voor de GRRG is beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de provincie Groningen. De subsidieregeling wordt uitgevoerd door de provincie Groningen.


(GRRG)Groot onderhoud waaronder Restauratie Rijksmonumenten
De subsidie is bedoeld voor groot onderhoud waaronder restauratie en herbestemming van rijks monumentale gebouwen in de provincie Groningen. Subsidie voor restauratie in combinatie met herbestemming is maximaal 70% van de restauratiekosten, met een maximum van € 400.000. Bovendien is een bijdrage mogelijk van maximaal € 20.000 om uw pand geschikt te maken voor herbestemming (dit zijn geen restauratiewerkzaamheden).

Molen Aeolus Adorp
De toekenning van GRRG voor de molen in Adorp is een totaal bedrag van €405.301 voor restauratie, groot onderhoud en herbestemming. Met de bijdrage van gemeente Het Hogeland voor een bedrag van €87.000 is 90% van de restauratiebegroting gedekt. Resterende bijdragen komen van andere fondsen en zijn merendeels ook al toegezegd.
Kortom Molenstichting Winsum gaat komende week de begroting omzetten naar een bouwbestek en kan vervolgens overgaan tot aanbesteding bij een molenbouwer voor de uitvoering.

Voor meer informatie zie:
https://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuwsartikel/bijna-3-miljoen-subsidie-voor-restauratie-van-groninger-rijksmonumenten/
https://www.provinciegroningen.nl/subsidies/cultuur/groot-onderhoud-waaronder-restauratie-rijksmonumenten-grrg/