Suzanne Libbers uit Adorp genomineerd voor Noord-Groninger Sportgala

Naast het volgen van de sportieve activiteiten in Noord-Groningen organiseert de stichting EemsmondSport jaarlijks een sportverkiezing. Amateursporters kunnen in aanmerking komen voor de titel Sportman, Sportvrouw, Sportploeg of Sporttalent van het jaar. De komende editie viert men het eerste lustrum. De 5e Sportgala zal dan ook plaatsvinden op 9 februari 2018 in theater De Molenberg in Delfzijl. De avond wordt mede opgeluisterd door muziekgroep Ancora.

Voor de categorie Sporttalent is voor meer kandidaten gekozen. De aantallen voordrachten lagen dicht bij elkaar. Het bestuur van de Stichting EemsmondSport was dan ook van mening dat het niet aan hen was om een keuze te maken. Dat wordt op deze manier aan publiek en vakjury overgelaten. Overigens geldt ook voor de andere categorieën dat de stem van de vakjury, bestaande uit journalisten die als geen ander weten wat Noord-Groningen aan sporters herbergt, zwaar gaat meewegen.

Suzanne Libbers (Adorp),
Suzanne Libbers uit Adorp liep vier jaar geleden voor de lol mee tijdens de Stadsloop van Appingedam. Op de vijf kilometer finishte ze als snelste vrouw in een tijd van 20.30 minuten. Ze werd bij Groningen Atletiek aangemeld en sindsdien is het snel gegaan, met als hoogtepunten een Nederlandse titel, deelname aan de Jeugd Olympische Spelen (EYOF) in Hongarije, waar ze met de estafetteploeg een zilveren medaille wist te behalen, en de uitnodiging voor een aantal trainingen met de nationale selectie explosief op Papendal in Arnhem.

Haar medestrevers in de categorie Sporttalent zijn:
Thomas Kwint (Loppersum) voor deelname atletiek
Kevin Bijlsma (Spijk) voor deelname voetbal
Thom Winkel (Leermens) als scheidsrechter voetbal
Kevin Lantinga (Uithuizen) voor deelname auto-cross

Wil je ook je stem uitbrengen dan kan dat tot 7 februari via de link
https://www.graphicwebdesign.eu/_eemsmondsport/view.php?id=15436

Maar wie is Suzanne Libbers?
Suzanne woont aan de Omloop in Adorp en heeft de basisschool doorlopen op De Meander in Sauwerd. Al vanaf de basisschool was ze actief met atletiek en hardlopen en heeft ze opvallend deelgenomen aan de Artemisrun van Winsum. De lol was er na een half jaar al snel van af omdat ze niet elk onderdeel van de atletiek even mooi vond. Ze sloeg een volledig andere weg in en ging het toneel op bij de Wonderboom in Winsum. In de weekends was ze present bij de jonge onderzoekers om te knutselen.

In 2013 trok ze de loopschoenen toch weer aan en Appingedam was het eerste doel. Het resultaat dat ze daar neer wist te zetten, stemde tot tevredenheid en nodigde kennelijk uit om door te gaan. Enkele maanden na de Damster Loop kwam ze met haar school, het Parcival College, in actie tijdens de 4 Mijl van Groningen. Van de meisjes tot en met 18 jaar was ze daar de snelste.

Het talententeam van Groningen Atletiek nam haar op in het talententeam en vervolgens reeg Libbers het ene na het andere succes aan elkaar. Eerste plaatsen tijdens de Plantsoenloop in Groningen, haar eerste cross in Norg en de hoofdprijs tijdens het Noord-Nederlands kampioenschap cross in Heerenveen smaakten naar meer. Tijdens haar eerste grote landelijke cross eindigde ze als vijfde.

Sportcarrière jeugd
Drie jaar geleden veranderde ze van school en maakte de overstap naar de topsporttalentschool in Groningen, waar ze onder de ervaren topcoach Guido van Weeren ging trainen. De eerste anderhalf jaar waren de resultaten nog wat wisselend. Dat had vooral te maken met het feit dat de overgang van niet sporten naar vijf keer trainen per week erg groot bleek te zijn. Toch boekte ze wel successen. Zo werd ze vierde op de 1000 meter op het NK atletiek in Amsterdam, was ze opnieuw rap tijdens de 4 mijl van Groningen, de plantsoenloop Groningen, de AVD cross in Dwingeloo, het NNK cross in Heerenveen en eindigde ze als twaalfde tijdens een internationale cross in Tilburg.

Nadat ze een jaar later andermaal succesvol was op de 4 Mijl, brak ze eigenlijk pas goed door. Libbers werd vierde en tevens beste Nederlandse tijdens de internationale Warandeloop in Tilburg en finishte als derde op de Sylvestercross in Soest.

In 2016 vulde ze haar erelijst met een derde plaats op de abdijcross in Kerkrade en de mastboscross in Breda, nationale topcrossen die tot het lotto-crosscircuit behoren. Daarnaast liet ze zich kronen als Nederlands kampioen op de 1500 meter indoor in Apeldoorn. Prestaties tijdens NK atletiek in Amsterdam leverde haar een selectie op voor het Nederlandse team voor een interland tegen Duitsland.

Specialisatie op 400 en 800 meter
In 2017 begon ze prima met een tweede plaats tijdens het NK indoor op de 400 meter in een tijd van 57.27 minuten. Dit was de veertiende tijd aller tijden indoor gelopen. In mei liep ze 57.07 seconden over de 400 meter tijdens de Harry Schulting-games in Vught en bleef daarmee onder de limiet (57.20) voor de Europese Jeugd Olympische Spelen (EYOF) in het Hongaarse Gyor. Vervolgens deelname aan EYOF en een uitnodiging voor een aantal trainingen met de nationale selectie Explosief op Papendal in Arnhem

In november liep Libbers haar eerste indoorwedstrijd van het seizoen. Helemaal top was ze niet na een zware trainingsweek, maar desondanks wist ze toch de tweede plaats te bemachtigen op de 800 meter in een tijd van 2.17.96 minuten. Ze bleef daarmee 2,5 seconden boven haar persoonlijk record. De komende maanden staan voor haar in het teken van het NK-indoor op 10 en 11 februari waar ze de 400 meter gaat lopen.

Talentvolle atlete
Pieter van de Hoogeband typeerde haar deze zomer in een column in De Telegraaf als een ‘talentvol atlete.’ Een predikaat dat niet elke sporter ten deel valt en aangeeft dat er voor de jeugdige Adorper een mooie, sportieve toekomst wacht .

Bron: www.eemsmondsport.nl