Natuurspeelplaats Adorp onder grote belangstelling geopend

Eindelijk na twee jaren van plannen maken, klusdagen organiseren en dus met veel inzet van ouders en vrijwilligers is de natuurspeelplaats klaar voor alle inwoners van het dorp maar toch wel het meest voor de leerlingen van IKC De Wierde. De openingshandeling, werd onder aanwezigheid van veel ouders en belangstellenden, verricht door wethouder Marc Verschuren.
Voor foto's zie Natuurspeelplaats

Natuurspelenmiddag
Studenten van ROC Menso Alting hebben voor deze middag een speciaal natuurprogramma opgezet voor de kinderen. Er was een vossenjacht, ponyrijden voor de kinderen, insectenonderzoek in slootwater, modderrennen of gewoon lekker chillen in de nestschommel.
Voor de ouderrs en ouderen en is er een gezellige ontmoetingsplek opgezet met koffie en thee. De schoolleiding van Lauwers & Eems was vertegenwoordigd door Aris Fichweiler en Jaap Rosema. Bij deze gelegenheid waren de oud schoolleiders Frans van der Zee en Joke Ettes ook even terug op hun oude stek.

De opening
Tijdens het officiƫle gedeelte sprak Jolanda Maassen haar dank uit aan de vrijwilligers en ouders die zich hebben ingezet om dit fraaie project te kunnen realiseren. Gestart in het natte najaar was het maar aanmodderen voor de vrijwilligers en voor de fa Everts in de zware klei. Om dit te symboliseren presenteerden de werkgroepleden zich in hoge laarzen.
Jan Uildriks haalde een stukje geschiedenis tevoorschijn hoe de bouw van dit schoolgebouw uiteindelijk tot stand is gekomen op de tuinbouwgrond van kwekerij Kruyer. Mooi om te zien dat er voor de kinderen op dit terrein weer veel aandacht is voor groentetuinen en kweekbakken. Maar tuinen vragen aandacht en onderhoud. Hij bood de kinderen van de school tuingereedschapssetjes aan.
Wethouder Marc Verschuren kwam in zijn toespraak terug op de dreiging van mogelijke sluiting van de kleine scholen in 2015. Er kwam initiatief vanuit het dorp om de school in stand te houden. Vooral de betrokkenheid en inzet vanuit het dorp om voor de school en voor de kinderen een pracht van een speel- en leerplaats te maken laat zien dat Adorp het behoud van eigen school waard is. Marc Verschuren mocht namens de gemeente Winsum de school een bijenhotel aanbieden.
Daarna werd onder begeleiding van een aantal kinderen met de wethouder en andere belangstellenden een rondje gemaakt op het terrein om uit leggen wat de natuurspeelplaats allemaal te bieden heeft.


Ommetje Harssenslaan
Ook het ommetje vanaf het speelterrein en daarna door het land van Omgo Nieweg kreeg de aandacht vanwege de aanleg van het nieuwe bruggetje met klaphekjes. Met dit laarzenpad kan men een wandelrondje maken, met uitzicht op het Reitdiepgebied, om daarna via Harssenslaan en de provinciale weg weer terug te keren naar het dorp.
Met nadruk moet gezegd worden dat honden op dit terrein niet zijn toegestaan. In hondenpoep kan de parasiet neospora zitten en indien het opgenomen wordt in kuilgras kan dat een doodsoorzaak zijn voor de nog ongeboren kalfjes.
Het rondje is op dit moment extra interessant omdat nabij het pad een broedend zwanenechtpaar is genesteld. Met rust laten dus.


Openingsfeest
Daarna was het feest. Er was voor iedereen hamburgers, popcorn, salades en ijs. Dus allemaal in de rij. Met home-made ijs van zorgboerderij Golden Raand en met de home-made salades van Ingrid Sierlings was het gezellig en ontspannen dineren op het terrein en dat allemaal nog eens muzikaal opgeluisterd door de Muziekvereniging Adorp.
Dorpsbelangen zette de werkgroep nog even in het zonnetje en werd er de dank uitgesproken met een groots applaus naar de werkgroep voor de enorme inzet en enthousiasme waarmee zij uiteindelijk zich ingezet hebben. Dorpsbelangen biedt de school twee batcaves aan. Een rustplek voor vleermuizen die de kolonie uitgejaagd zijn tijdens de kraamperiode.
Vervolgens was er gelegenheid voor podiumkunsten van de kinderen onder begeleiding van de ouderenschoolband.

Voor meer foto's zie Natuurspeelplaats