Vleermuismoeder Anja ontvangt batcave’s van Dorpsbelangen

Anja Sjoerdsma is eigenaar van Vleermuisopvang Groningen en dat doet ze allemaal thuis. Gemiddeld worden er per jaar ongeveer 100 vleermuizen door haar verzorgd tot ze de natuur weer in kunnen. De vleermuizen voor opvang komen voornamelijk uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Anja staat daar mee in Noord-Nederland bekend als de vleermuizenmoeder.


Dorpsbelangen heeft haar mogen verrassen met vier keer een vleermuizenkast en daar is ze bijzonder blij mee. Maandag werden de kasten door het bestuur van Dorpsbelangen aan Anja aangeboden waarbij zij de locaties mocht kiezen waar ze opgehangen kunnen worden. Haar voorkeur ging uit naar de speelweide waar hoge populieren staan en de kastjes op goede hoogte geplaatst kunnen worden. In deze omgeving bevinden zich ook vleermuizenkolonies.
Het gaat dan om de opvang van de mannetjes die vanwege de kraamtijd een andere plek moeten zoeken. Bij het schemeren laten de mannetjes zich uit kast vallen, dat zou dan een te gemakkelijke daghap voor de poes kunnen worden. Daarom worden de kasten op hoogtes meer dan twee meter geplaatst.

Voortplanting en kraamtijd van de vleermuis
De paring met de vrouwtjes vindt in september al plaats, daarna gaan de vleermuizen op zoek naar hun winterslaapplaats, en in het voorjaar kan het vrouwtje zichzelf bevruchten. In de zomer baart het vrouwtje bij bevalling slechts één jonkie. De vleermuis is daarmee de enige vliegende zoogdier.
In de kraamtijd zijn alle vrouwtjes in de kolonie bijzonder solidair met elkaar en dragen dan samen zorg voor elkaar en samen voor de jonkies. De mannen worden tijdens de kraamperiode uit de kolonie weggejaagd en moeten op zoek naar een andere plek. Daar zijn de vleermuiskasten uitermate geschikt voor, vandaar ook de benaming mancave voor vleermuizen oftewel de batcave.
Toch blijven de mannetjes zeer trouw aan hun vrouwtje. Daarom zoeken de mannetjes bij voorkeur een slaapplaats voor overdag in de buurt van de kolonie. Een vleermuis huist het liefst in een nauwe spleetplek, die droog is maar mag wel lekker warm zijn. De kasten kunnen dus prima op de zon geplaatst worden. Tegen het schemeren komen de vleermuizen uit hun slaapplek en gaan op jacht naar insecten. Een vleermuis moet om te overleven per nacht een kwart tot een derde van zijn lichaamsgewicht aan insecten eten. Voor een vleermuis betekent dat per nacht wel 300 muggen, motjes en kevertjes. Dit betekent dat bijvoorbeeld vleermuis in de zomerperiode ruim 40.000 muggen kan verorberen. Een gemiddelde kolonie eet zo per zomer enkele tientallen kilo's insecten. Er zijn geen andere dieren die zoveel nachtinsecten eten.
Een vleermuis kan wel 40 jaar oud worden. Van de ongeveer duizend verschillende soorten vleermuizen bevinden er zich 18 soorten in Nederland.

Hondsdolheid(rabiës) en de vleermuis
Wanneer de vleermuis gezond is zul je deze niet of nauwelijks te zien krijgen. Zijn ze verzwakt of beschadigd, dan kunnen deze met de dierenambulance naar de vleermuizenopvang gebracht worden. Vind je een vleermuis dan is het beter deze te melden dan zelf op te pakken. Raak het niet aan maar zet bijvoorbeeld een bloempot over het dier heen. Ook als huisdieren in contact komen met een vleermuis is nader onderzoek bij de dierenarts aanbevolen.
Nederland is op dit moment officieel vrij van hondsdolheid (rabiës). Bij vleermuizen wordt rabiës echter sinds 1987 in ons land toch noch regelmatig gevonden. Hondsdolheid komt niet bij alle vleermuizensoorten voor. Toch is het verstandig bij het vinden van een gewonde, zieke of dode vleermuis er vanuit te gaan dat deze besmet is. De beste raad is daarom: blijf er van af!! De vleermuis kan gaan bijten en de hondsdolheidvirus rabiës bij zich dragen.