DvhN: De Paddepoelsterbrug nog een jaar gestremd

De Paddepoelsterbrug over het Van Starkenborghkanaal in Groningen blijft nog een jaar gestremd, tot verbazing van omwonenden. Zij zijn het wachten beu. Brugeigenaar en beheerder Rijkswaterstaat (RWS) liet weten dat het onderzoek naar een structurele oplossing voor de oeververbinding tenminste een jaar duurt.

„Absurd”, vindt Stephan Bauman. Hij is een van de bewoners van de Paddepoelsterweg die moeten omreizen via de Dorkwerderbrug ten westen of de Sint Walfridusbrug verderop. Vrachtschip Andamento ramde de Paddepoelsterbrug, die onderdeel is van de hoofdvaarweg van Lemmer naar Delfzijl, op 26 september. Diezelfde nacht werd de brug weggehaald. Sindsdien ondervinden niet alleen omwonenden en forenzen hinder, maar ook fietsers en wandelaars.

Technisch onderzoek bijna klaar
Politievoorlichter Dennis Janus verwacht dat het technisch onderzoek volgende maand is afgerond. „Onze bevindingen gaan naar het openbaar ministerie, dat beslist of er sprake is van aanwijsbare schuld.”
Woordvoerder Bob Kiel van Rijkswaterstaat onderstreept dat de kwestie met de Paddepoelsterbrug niet op zichzelf staat. „We kijken naar de hoofdvaarweg tussen Lemmer en Delfzijl. Daar varen steeds grotere schepen, wat vraagt om vervanging en aanpassing van een aantal bruggen en oevers in Groningen en Friesland. Het onderzoek naar de Paddepoelsterbrug stond eigenlijk pas gepland voor 2020 maar dat halen we nu naar voren.”

Tijdelijke brug te duur
Aldus onderzoekt RWS komend jaar met omwonenden naar de beste oplossing. „We willen alle opties bekijken. Dat kost tijd.” In de tussentijd een tijdelijke brug plaatsen is te duur, stelt hij.
In januari volgt een bewonersbijeenkomst, waarop zij hun ervaringen en wensen kwijt kunnen. Volgens Kiel zijn omwonenden hiervan donderdag persoonlijk op de hoogte gesteld. Bauman bestrijdt dit. „Hier is niemand aan de deur geweest.”

Planstudie Gemeente Groningen
https://gemeente.groningen.nl/sites/default/files/11.%20Planstudie%20Pad...

Publicatie DvhN 23 november zie ook https://www.dvhn.nl/groningen/Paddepoelsterbrug-blijft-nog-een-jaar-weg-...