Oversteek bij ’t Witte Hoes en aansluiting Molenweg Zuid levensgevaarlijk

Het begint zo langzamerhand erg vervelend te worden in Adorp v.w.b. de veiligheid voor alle verkeersdeelnemers. De snelheid die er de afgelopen maanden in het project zat is er zo te zien volledig uit. Daar zullen redenen voor zijn maar de overlast blijft zo wel erg lang duren en de veiligheid van fietsers en van basisschoolkinderen is in het geding.

Dorpsbelangen Adorp en de werkgroep Veilig Oversteken benadrukken dat er momenteel een dusdanige onveilige situatie is ontstaan dat Provincie Groningen hierin haar verantwoordelijkheid dient te nemen voordat er echt ernstige ongelukken gaan gebeuren.
Gezien ondergenoemde incidenten benadrukt Dorpsbelangen en de werkgroep Veilig Oversteken dat de Provincie Groningen direct actie onderneemt m.b.t. de onveilige situaties en hier zelf actief een rol in gaat spelen en de verantwoordelijkheid niet uitsluitend bij de aannemer als “proces-aannemer” legt.
Maandag 23 september zal er een gesprek plaatsvinden tussen de provincie/aannemer en Dorpsbelangen/werkgroepVO.

In de bijlage staan de bestektekeningen voor de uitvoering.
Heb je ook reacties, verkeersincidenten of suggesties voor bespreking a.s. maandag laat het weten bij de bestuursleden van Dorpsbelangen of bij de werkgroep Veilig Oversteken.
Hieronder volgt een aantal beschreven incidenten, waarschijnlijk zijn er meerdere.

Woensdag 11 september
Het komt soms toch nog voor dat er op drukke momenten geen verkeersregelaar bij de oversteek staat.
Op woensdag zijn alle kinderen om 12.30 vrij, maar gisteren was er geen verkeersregelaar. Wij spraken een moeder die met haar 2 kinderen richting de oversteek liep en zagen dat een ander kind overstak en bijna werd aangereden door een auto. Het schijnt maar net goed gegaan te zijn en het was zo indrukwekkend dat de 2 kinderen een beetje van slag waren.

Maandag 16 september
Vanmiddag namelijk weer geen verkeersregelaar(16:00), maar wel weer over de hakken gereden.... Heb eerlijk gezegd meer het idee dat de aannemers ons een beetje bij het ootje nemen.....

Woensdag 18 september
Vanochtend overkwam mij bij het opdraaien van de Provinciale weg vanaf Molenweg Zuid dat een fietser aan de oostkant van het fietspad fietste komende vanaf Sauwerd. Persoon was erg boos dat ik voor hem het fietspad blokkeerde. Aansluitend rijdt meneer geïrriteerd en snel achter mij langs richting ‘t Witte Hoes en het scheelde een haartje of hij had iemand die net achter de kroeg vandaan stapte onder de fiets kreeg.

De stoplichten voor de fietsers zijn nu verwijderd en de drukknop voor een oversteek moet nu worden bediend staand op het fietspad. Dit is op zich erg vreemd en een eerste gevaar voor de mensen die willen oversteken, daarna moet de oversteek op de autoweg nog plaatsvinden. Op dit moment wordt fietsverkeer voor beide richtingen langs ’t Witte Hoes geleid.

De verhoging van de beide fietspaden, richting Groningen, heeft er toe geleid dat er op sommige plaatsen fors hoogteverschil is ontstaan waardoor fietsers naast het fietspad ten val komen. Dit is ca. 3 weken geleden ook gebeurd met een inwoner van Adorp. De betreffende persoon reed naast zijn partner, moest uitwijken, schrok, kwam naast het fietspad, viel en sloeg met z’n hoofd op het asfalt met een hersenschudding en schaafwonden tot gevolg.

Wat verder onveilige situaties in de hand werkt is dat de straatverlichting in het dorp nog steeds niet werkt. De straatverlichting is buiten werking langs de Provincialeweg en in de kern van Adorp aan westzijde.

Woensdag 18 september
Er was geen verkeersregelaar. Rond vier uur staken wij over bij groen licht voor de voetgangers richting 't Witte Hoes. Het autoverkeer stond stil. Aan de overkant reden twee fietsers gewoon door en bijna over onze kinderen heen.

Donderdag 19 september
Ik heb zojuist een moeder gesproken waarvan haar zoontje van 5 bijna is doodgereden door een auto deze week. Mijn oren stonden te klapperen.

Ze liep vanuit school, met haar zoontje en een kinderwagen-met-baby naar huis. Toen het voetgangerslicht op groen stond, zei ze tegen haar zoontje dat hij wel kon oversteken. Maar er kwamen 2 auto's uit de richting van Groningen en de eerste stopte niet. Het zoontje was al midden op de weg. In een split-second schreeuwde de moeder naar haar zoontje "stop!", waarop hij achteruit ging. Het was z'n redding begreep ik van haar. De auto reed vol door rood licht.

Het ergste van dit incident was nog wel dat er een verkeersregelaar bij stond. Hij deed volgens de moeder he-le-maal niks. Hij bleef gewoon op de stoep staan en bekeek het hele tafereel vanaf die plek. De moeder heeft hem voor zijn optreden uitgescholden, geschrokken als ze was. De moeder zei net nog: "elke keer als ik een ambulance hoor, luister ik of de sirene ook uitgaat als ie in het dorp is". Een duidelijker signaal kan ik niet doorgeven.

BijlageGrootte
Adorp_Ontwerp V2.0_KWS aug2019.pdf3.96 MB

Reacties

Test

Test

Nieuwe reactie inzenden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.