Verwarring over verlichting Provinciale weg in Adorp

We zijn als 'werkgroep veilig oversteken' en Dorpsbelangen al sinds eind augustus in gesprek met de provincie over de renovatie van de N361/Provincialeweg in Adorp. Op ons uitdrukkelijke verzoek zijn een aantal maatregelen genomen om de veiligheid van met name voetgangers te verbeteren omdat deze ernstig in het geding was en eigenlijk nog steeds is. Met de donkere dagen en mogelijk slecht weer op komst wordt de situatie rondom de enige oversteek in het dorp uiterst gevaarlijk zonder straatverlichting. Haast is geboden.

We willen als bezorgde inwoners graag weten waar we aan toe zijn en wat we wanneer kunnen verwachten. Hamvraag is natuurlijk wanneer we weer straatverlichting hebben en mocht dat nog op zich laten wachten wat gaan gemeente en provincie in de tussenliggende tijd doen om de veiligheid te vergroten. Duidelijk is dat de provincie verantwoordelijk is voor straatverlichting en het uitblijven van de plaatsing. Ook schijnt!!!! er iets met het verstrekken van de opdracht mis gegaan te zijn..

Zicht en oversteek vanuit de SpoorlaanZicht en oversteek vanuit de Spoorlaan

Zicht vanaf de Provinciale wegZicht vanaf de Provinciale weg

Antwoord van de provincie:
De provincie regelt het verwijderen van de oude en het plaatsen van de nieuwe lichtmasten, dit maakt onderdeel uit van de herinrichting. De gemeente is eigenaar van de bestaande lichtmasten en wordt eigenaar van de nieuwe. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer en zij zorgen voor herstel wanneer een lichtmast niet goed werkt. In Adorp hebben we last van vertraging in het aanbrengen van de nieuwe masten terwijl er ook storingen zijn in de bestaande lichtmasten, vandaar dat beide partijen nu betrokken zijn.

Het bedrijf Dynniq heeft van ons opdracht ontvangen om de nieuwe lichtmasten te plaatsen, de lichtmasten zijn geleverd en liggen al een poos in depot te wachten. Enexis moet toestemming geven om de lichtmasten te plaatsen en ze aan te sluiten op het net, en moeten de kabels daarvoor aanleggen. Zij hebben al een lange tijd geleden opdracht daarvoor gehad, er zijn andere redenen waarom zij Dynniq nog geen toestemming hebben gegeven voor het plaatsen van de lichtmasten. Vanuit Dynniq en de provincie vindt overleg plaats met Enexis om de masten zo spoedig mogelijk te plaatsen, ik hoop daarover volgende week meer nieuws te hebben.

Antwoord van de gemeente:
Gemeente heeft contact gehad met de projectleider van Dynniq (de lichtmastenboer) en het blijkt dat sinds kort de gemeente geen eigenaar meer is van alle masten aan de Provincialeweg in Adorp. Gemeente Het Hogeland was daar ook over verrast, naar eigen zeggen.
Gemeente HH zegt dat er 7 lichtmasten met spoed (wat heet) geplaatst worden in het centrum, dat gebeurt nog dit jaar. In week 3 van het nieuwe jaar worden alle masten vervangen langs de Provincialeweg in Adorp.