Molendorp Adorp, nu verrijkt met nieuwe molens en een molenaar

Vooruitstrevend is Omgo Nieweg overgestapt op windenergie. Twee kleine windmolens staan naast zijn melkveebedrijf en zorgen er voor dat de elektrische energievoorziening energieneutraal blijft op jaarbasis. De molens worden gebouwd door EAZ-wind in Hoogezand en zijn ontwikkeld door vier studenten van de TU Twente.

Omgo Nieweg prijst zichzelf gelukkig met deze investering. Het was wikken en wegen tussen zonnepanelen op het dak of de stap maken met deze molens. De bedrijfsgebouwen van Omgo met hun noord-zuid ligging lenen zich uitstekend voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij deze afwegingen ging toch uiteindelijk de voorkeur uit naar de kleine molens. Een molen geeft een constantere productie van energie per dag en ook een constantere productie gerekend over het gehele jaar. Zonnepanelen pieken met de zon mee. De windmolen kan zomer en winter, dag en nacht, draaien en is alleen afhankelijk van de windsnelheid.

Het melkveebedrijf van Omgo verbruikt ongeveer 60000 kWh op jaarbasis aan elektrische energie. Ieder molen produceert per jaar ongeveer 35000 kWh. Met twee molens betekent dat een overcapaciteit en dat gaat gewoon het netwerk in. Voordeel is bovendien dat de aansluitingen buiten de bedrijfsgebouwen plaatsvinden. Bij zonnepanelen heb je omvormers nodig die de nodige risico's in de gebouwen met zich mee dragen. De investering per molen is €42500.

Provincie en gemeenten zetten hun eigen beleid uit mbt windenergie. Als enige provincie geeft de provincie Groningen haar goedkeuring aan de vrije plaatsing van dit type molens met een masthoogte van 15 meter. Per gemeente is vervolgens de regeling verder aangepast naar eigen gemeentelijk beleid in bestemmingsplan buitengebied. De gemeente Winsum staat open voor deze investeringen binnen de bouwblokken van boerenbedrijven.

EAZwind is een jong bedrijf opgezet door een viertal studenten werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente. Ze zijn begonnen met het bouwen van een paar molens in Overschild en openden kortgeleden een grote vestiging in Hoogezand. De naam EAZ is een studentikoze opwelling geweest bij octrooiaanvraag en bij melding KvK en het staat voor Enschede Aan Zee, een associatie naar de studentenstad en de ideale omstandigheden van wind.

In 2015 zijn de eerste prototypes EAZtwaalf geproduceerd en geplaatst.De totale productie van dit type zal nog dit jaar vanuit het bedrijf in Hoogezand ongeveer op de 200 komen te liggen.
De mast van de molen is opgebouwd uit staal en heeft een hoogte van 15 meter, de rotorbladen hebben een lengte van 6 meter en zijn gemaakt van Drents hout uit de staatsbossen en worden gefabriceerd in een trappenfabriek in Stadskanaal.
Achter de rotorbladen van de wieken bevindt zich direct een generator die de bewegingsenergie van de wieken omzet in elektrische energie. Het staartstuk bestaat uit een houten paneel die de molen in balans houdt en tevens de molen optimaal op de wind blijft plaatsen.

Deze kleine molens komen in aanmerking voor een SDE+ subsidie wat het verschil compenseert tussen kostprijs en marktprijs per kWh. Al met is al is de verwachting dat de molen zich zelf in 8 jaar terugverdient en technisch gezien ongeveer 15 jaar probleemloos kan blijven draaien.

Omgo is er trots op om op deze wijze bijdrage te kunnen leveren aan groene en duurzame energie. Bovendien ziet hij het als een goede bedrijfsmatige investering die niet direct extra gevaar oplevert voor het bedrijf en voor de omgeving niet leidt tot overlast of horizonvervuiling, wat soms bij grotere windmolens wel het geval kan zijn.
Vanaf nu wordt Omgo aangeschreven door EAZ als molenaar O. Nieweg.