Adorp informeert

Selecteer pagina

Firma vd Werf Groenvoorziening uit Bedum gaat in Adorp aan de slag om op de paden van de speelweide en de natuurspeelplaats een halfverharding BGS aan te brengen. Halfverharding verbetert de toegankelijkheid, de wandelpaden worden gebruikersvriendelijker gemaakt voor alle doelgroepen, en het vergt minder onderhoud. Het materiaal voor halfverharding BGS bestaat uit steenslag met een zelf bindende werking, meestal bestaand uit dolomietsteen. De eigenschappen van het materiaal zijn: eenvoudige om aan te leggen, het geeft onkruid geen kans, het is waterdoorlatend en doorluchtend. Het natuurlijk materiaal is van zich zelf uithardend en toch weer voldoende elastisch voor reparatie. Het wordt als een nat mengsel aangebracht maar het heeft wel de nodige droogtijd nodig.
Aan de lezer de vraag: Waar is BGS de afkorting van?

Na de nieuwe maatregelen voor onkruidbestrijding wordt het steeds moeilijker om de paden vrij te houden van onkruid en doorgroeiend gras in de schelpenpaden bij de speelweide en bij de granulaatpaden op de natuurspeelplaats.
Afgelopen twee jaren is er geëxperimenteerd met onkruidverbranding! Hierbij dient men zich eveneens af te vragen of dat werkelijk een milieuvriendelijke en duurzame oplossing is vanwege gebruik van fossiele brandstof en de hoeveelheid CO2 uitstoot.

Dorpsbelangen en Speelweide De Molen hebben voor de paden op de begraafplaats, op de speelweide en voor de paden op de natuurspeelplaats een aanvraag gedaan bij de gemeente HH voor onderhoudsvrije halfverharding. HH heeft subsidie toegekend voor een duurzamere aanpak van de wandelpaden op de speelweide en de natuurspeelplaats. Blijft nog de zorg over de looppaden bij de begraafplaats.

De paden op de speelweide en op de natuurspeelplaats bij de school zijn gedurende een week niet te gebruiken. De toegang tot de paden is dan geblokkeerd of de paden zullen met lint worden afgezet.