Adorp informeert

Selecteer pagina

Aanstaande donderdag, 26 november, gaat de kap er af.  Met een hoogwerker worden de roeden uit de askop gehaald. Na verwijdering van de staart, wordt vervolgens de kap gelicht en wordt de kap van de molenromp verwijderd. De kap blijft voor restauratie achter de molen aanwezig en zal ter plekke achter de molen het herstel ondergaan. De molen krijgt zolang een noodkap, zodat ook de restauratie aan binnenzijde en buitenzijde van de romp kan plaatsvinden.

Deze uitvoering is aan de plaatselijke molenbouwer fa. Doornbosch gegund. Vrijwel het belangrijkste deel van de reparatie zal moeten plaatsvinden aan de kap, de wieken en het staartstuk. Dat zal op andere wijze gaan dan een eeuw geleden. Er worden nieuwe roeden gemaakt voor de wieken en vervolgens worden de roeden weer ingericht met een zelfzwichtend kleppensysteem. Zelfzwichtend houdt in dat bij veranderende windsnelheid de kleppen automatisch zichzelf corrigeren om een constante draaisnelheid te kunnen leveren voor het maalwerk van de molenaar.

 

 

 

Vorig jaar oktober vond de definitieve overdracht plaats, van de molen Aeolus, naar de Molen Stichting Winsum. MSW heeft zich daarna ingezet om het financiële plaatje rond te krijgen voor de restauratie en dat is uiteindelijk voor de zomervakantie2020 nog gelukt. Een specifiek probleem van deze molen is dat de onderbouw al bij de bouw halverwege de 19e eeuw is gaan verzakken aan de zuidzijde. Wie aan de Molenweg voor de molen staat zal zien dat tussen de stenen romp en de opgebouwde achtkant een klein knikje zit. Deze restauratie wordt aangegrepen om de fundering van de stenen romp te kunnen verstevigen, niet te herstellen.  Deze versteviging zal ook de komende tijd gaan plaatsvinden. Het knikje zal een kenmerk van deze molen blijven. Het streven is de molen weer te herstellen naar het aanzicht van 1982 toen de molen voor het laatst is gerestaureerd.