Adorp informeert

Selecteer pagina

Achter Spoorlaan 54 stond een grote vee schuur, ingericht als Hollandse stal. De laatste 30 jaren werd de schuur gebruikt voor opslag. Het dak en de ommanteling van deze schuur bestond uit asbest. De landelijke politiek streefde een totale verwijdering na van al het asbest in het jaar 2024. Het wetsvoorstel liep vast in de Eerste Kamer en nu staat het voornemen tot asbestverwijdering geheel stil.

Bijzonder detail van de schuur was dat de dakspantstijlen,  zware en degelijke ijzeren H-profielen,  in het vorige bestaan als staanders werden gebruikt voor de bovenleiding van de trolleybussen in de stad Groningen. Voor velen was deze locatie aan de Spoorlaan niet bekend, maar door de aanleg van de doorfietsroute kreeg het perceel een open aanzicht.

De familie Nijmeijer heeft, als eigenaar van de schuur, in 2017 een verzoek ingediend bij  de gemeente Winsum om in het kader van landschapsvernieuwing de schuur af te mogen breken en daarvoor een woning te mogen bouwen. Het college gaf hiervoor een positieve intentie tot medewerking. In 2019 ging gemeente Winsum over in gemeente Het Hogeland. Na vier jaren intensief overleg op ambtelijk niveau, met de nodige  ups en downs, werd de instemming voor een nieuwbouw in 2021 toegekend.

Harrie Pasterkamp en Willemien Zuethoff zijn nu de gelukkige eigenaren van de bouwkavel aan de Spoorlaan en hebben het geheel naar eigen ontwerp  een schuurwoning neergezet.  Harrie  is zelf de architect van het bouwwerk en de firma Eldering uit Hoogkerk was afgelopen jaar de uitvoerende ondernemer.

De woning is  geheel met een eikenhouten constructie opgebouwd en ook de nieuwe ommanteling rondom de woning  heeft een houtlook gekregen, zelfs de aanpalende bergschuur is op dezelfde wijze neergezet. De Welstandscommissie gaf een positief advies waarbij de woning werd gekenmerkt als toch een zelfstandige eenheid en dat het tevens nog steeds een relatie heeft met de voorliggende boerderij aan de Spoorlaan.