Adorp informeert

Selecteer pagina

Verkiezingsavond

Stichting Dorpshuis Artharpe heeft 8 maart voor het eerst een verkiezingsavond georganiseerd. Van alle acht partijen was een kandidaat aanwezig om hun ideeën voor de komende vier jaar uiteen te zetten.

Logo's

De avond werd begeleid door Henk Supheert en Jan van de Streek.

Vanwege de verschrikkelijke situatie in Oekraïne begon de avond met één minuut stilte. Daarna volgde een korte introductie van alle partijen. Er stonden drie belangrijke onderwerpen op de agenda: woningbouw, burgerparticipatie, verkeersveiligheid en leefbaarheid.

Woningbouw

Henk Supheert introduceerde dit onderwerp met een pleidooi om niet alleen dure en grote huizen in het topsegment te bouwen. Ook voor jongeren, starters op de woningmarkt, moet het mogelijk zijn om een betaalbare woning te kopen. Voor de komende vier jaar is de doelstelling om ongeveer 1000 woningen te bouwen, verdeeld over 52 kernen. Bij de verdeling wordt gekeken naar de ligging en behoefte. Voor Adorp zou dit neerkomen op ongeveer 20 woningen. Eigenlijk alle partijen gaven aan dat zij streven naar een breed aanbod van prijsklassen, van goedkopere woningen voor starters, kleinere woningen voor senioren tot gezinswoningen. Daarnaast benadrukte partijen dat er gekeken moet worden naar huurwoningen in de sociale huursector. Sijbrand Stratingh heeft uitgelegd dat dit in schril contrast staat met wat nu gerealiseerd wordt op ’t Stee. Hier is duidelijk gekozen voor winstmaximalisatie, waardoor er nu hele dure woningen komen, die eigenlijk niet bereikbaar zijn voor de modale inkomens.

Burgerparticipatie

Het onderwerp woningbouw liep eigenlijk naadloos over in het onderwerp burgerparticipatie. In gemeente Winsum was woningbouw alleen voorbestemd aan de kernen Winsum en Sauwerd. Sijbrand Stratingh legde uit, dat Dorpsbelangen is gestart met het oorspronkelijke plan voor woningbouw op ’t Stee als CPO-traject, een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie. Met de overgang naar gemeente Het Hogeland zijn al deze plannen aan de kant gezet en is de gemeente op eigen wijze aan de gang gegaan, niet in lijn met eerdere afspraken. Een tweede schoolvoorbeeld van burgerparticipatie was de poging om het achterstallig onderhoud op de begraafplaats aan te pakken Johannes Nijmeijer gaf aan dat hiervoor groot draagvlak is, maar dat zij van de gemeente en de gemeenteraad geen enkele medewerking krijgen. Bij betrokkenen zit daardoor ‘oud zeer’, waardoor men argwanend is over toekomstige beloften. De partijen gaven aan dat zij burgerparticipatie belangrijk vinden. Er zijn zaken fout gegaan, maar voor de komende periode willen zij in contact blijven met initiatiefnemers.

Leefbaarheid

Als introductie gaven alle partijen aan wat zij onder leefbaarheid verstaan. Gemeenschappelijke visie was, dat inwoners zelf zorgen voor de leefbaarheid in hun omgeving. De gemeente kan alleen maar faciliteren. Een belangrijk middel daarbij is het dorpsbudget. Hiervan wordt door alle partijen toegegeven dat de regels te strak worden gehanteerd. Nu worden initiatieven met groot draagvlak afgewezen.

Dick Balk merkte op dat de leefbaarheid onder druk staat. Verenigingen zijn in de afgelopen periode, mede door corona, opgeheven. Ook doordat de pensioenleeftijd steeds verder opschuift is er nauwelijks instroom in verenigingen, maar gaat de uitstroom door leeftijd en overlijden wel door. Door de vergrijzing is er ook geen instroom van jongeren.

Verkeersveiligheid

Rense Rozeboom gaf aan dat hij al jarenlang aan de gemeente vraagt om in 30 km zones te handhaven.

Henk Supheert sloot de avond af. Hij wil graag exact over twee jaar met alle partijen praten hoe ver ze staan met de uitvoering, de ‘Adorper Tussenstop’. Leg daarom 8 maart 2024 maar vast in de agenda. Alle partijen hebben toegezegd en wat sommigen van hen betreft mag dit ook jaarlijks.