Adorp informeert

Selecteer pagina

Dinsdagavond was het zover. Op initiatief van Dorpsbelangen is vorig jaar een werkgroep gestart met het samenstellen van een Dorpsvisie. De werkgroep werd bovendien ondersteund door een klankbordgroep. Waarom zo ingewikkeld en uitvoerig? Een dorpsvisie is niet een verhaal van een aantal enthousiaste mensen die kunnen schrijven. Nee het is een verzameling van droomsuggesties en een opsomming van knelpunten. Hier en daar zijn ze al vastgelegd in doelstellingen. Het is een bottom-up verhaal waarin een ieder de kans krijgt om een bijdrage te leveren aan de toekomst van Adorp, “Hoe staat Adorp er voor in 2035”?

Het is dus gelukt. Voorzitter Sijbrand keek nog even terug op de afgelopen Dorpsvisie 2014-24. De meeste initiatieven zijn de afgelopen tien jaar aan de orde geweest en hebben geresulteerd in een dorpsplein, behoud van de school OBS De Wierde en omgetoverd tot IKC 0 tot 12, een natuurspeelplaats bij de school, herstel van graven op de begraafplaats en restauratie van de molen AEOLUS. Dit was uiteraard alleen maar mogelijk door de inzet van veel vrijwilligers en door brainstorming van werkgroepen.
Nu naar de toekomst. Ytsje Rosier gaf een korte uitzetting van wat er in de visie zoal is beschreven. Zeven thema’s ging ze in een ijltempo bij langs: Wonen, sociale cohesie, Voorzieningen, Dorpsinrichting en veiligheid, duurzame toekomst, klimaatadaptatie en communicatie. Tja wie wie daar nu toch meer van wil weten kan de inhoud terugvinden onder Dorpsvisie 2025-2035

Yke de Jong mocht het eerste gedrukte exemplaar overhandigen aan wethouder Han Hefting. De wethouder was een goede toehoorder. Hij had zich al van te voor ingelezen. Wonen is onderdeel van zijn portefeuille. Dat er in Adorp sprake is van bereidheid tot tweedeling van woningen sprak hem aan. Nog niet zo lang geleden sprak HH nog van krimp. Nu is HH ook een belangrijke uitwijkgebied voor de woningzoekenden in de stad Groningen. Toch zal er volgens hem een kentering ontstaan in de woningbeschikbaarheid. De babyboomers zullen in de komende tientallen jaren hun over het algemeen grotere woningen op de markt moeten brengen. Dit heeft meestal tot gevolg dat er weer een doorstroming kan plaatsvinden. Des-al-niet-te-min staat gemeente HH een woningbouw opdracht te wachten van zo’n 1000 woningen. Adorp kan hier ook bijdrage in leveren.

Kortom een dorpsvisie is belangrijk. Het is een leidraad voor Dorpsbelangen. Gemeente HH weet wat er leeft in Adorp. Maar de initiatieven moeten vanuit het dorp zelf komen. Draagvlak aantonen voor ieder initiatief blijft belangrijk. Of zoals Ytsje verwoordde “We gaan er voor, eerst de feestdagen, daarna in 2025 aan de slag””.