Adorp informeert

Selecteer pagina

In 2022 is het beeld “getordeerde zuil” van Jef Depassé ernstig beschadigd geraakt, waarschijnlijk bij het grasmaaien.
De gemeente het Hogeland heeft hier in eerste instantie  weinig of geen aandacht aan besteed, tot oktober 2022 een ambtenaar van deze gemeente dit voortvarend heeft opgepakt. Het beeld is door de firma Veenstra Natuursteen hersteld en is op donderdag 22 februari 2024 teruggeplaatst. Ben Kwerreveld van de Historische Kring Ubbega was de aanjager, de aanhouder wint.

Kunstcommissie gemeente Adorp
De voormalige gemeente Adorp heeft van 1983 tot 1987 een kunstcommissie gehad die de opdracht had om de gemeente met kunst in de openbare ruimte te verfraaien. In 1986 heeft het gemeentebestuur ingestemd met het voorstel van de kunstcommissie om beelden te huren met de mogelijkheid tot aankoop.

Van Jef Depassé zijn toen 3 beelden geplaatst binnen de gemeente Adorp, te weten het “paard” langs de Plantsoenweg in Sauwerd, een “bizon” op het schoolplein in Adorp en een “getordeerde zuil” langs de Spoorlaan. De laatste is verplaatst van de Spoorlaan naar de Stelling. Later is er in een plantsoen op de hoek Molenweg/De Vang een beeld van een vogel geplaatst, eveneens van Jef Depassé.

Wie is Jef Depassé (1943-2021)
Hij was zijn hele leven werkzaam als beeldhouwer. Van 1967 tot 2001 had hij zijn atelier in Euvelgunne. Daarna had hij een atelier in Eelde-Paterswolde. Hij maakte beelden voor binnen en voor buiten. Van messing, marmer, hardsteen, hout, brons. Van groots en monumentaal tot klein en fijn. Hij werkte zowel abstract als figuratief. Dieren waren een terugkerend onderwerp in zijn werk. In de nazomer van 2020 ging hij met pensioen. Een jaar later overleed hij, op 78-jarige leeftijd. Hij verkocht zijn werk aan gemeenten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren.

Toch nog een vraagje. Waar staat dit beeld en wie is de kunstenaar?