Adorp informeert

Selecteer pagina

De eerste nieuwe roede is gearriveerd bij de molen AEolus in Adorp. De binnenroede op de molen was nog een Pot Roede. Vroeger waren de roeden van hout en waren enorm zwaar van gewicht. Ook de stalen roeden zijn zwaar en wegen rond de 1,5 tot 2 ton maar zijn wel duurzamer. Vanaf 1852 worden roeden in staal vervaardigd, waarbij de ijzeren platen op zogenaamde hoekijzers worden geklonken. De uitvinder van deze roeden was de Firma Gebr. B. Pot te Elshout aan de Kinderdijk. Als scheepsbouwer had hij al ervaring met het klinken van stalen scheepsmasten.

 

 

Molenstichting Winsum heeft besloten om wederom een Pot Roede te plaatsen. De oude roede was meer 100 jaar in gebruik geweest op de AEolus. De nieuwe binnen roede is speciaal gemaakt in de werkplaats van de fa. Vaags te Aalten. Bij een Pot Roede worden de metaaldelen van de roede met klinknagels vastgezet. Pot roeden zijn zeldzaam bij de Groninger molens, hier bij de AEolus wordt deze dus authentiek vervangen.
Vanaf de tweede helft van de vorige eeuw werden de roede delen aan elkaar gelast. De buitenroede wordt weer een gelaste roede en wordt nieuw in elkaar gezet door de fa. Doornbosch.