Adorp informeert

Selecteer pagina

Jouk was een belangrijke schakel in het verenigingsleven van Adorp. Als voorzitter van speelweide De Molen heeft ze vanaf de oprichting een actieve rol gespeeld voor het beheer van de speelweide. Vanaf 1999 was ze secretaris van Dorpsbelangen en was ze de contactpersoon voor het dorp met gemeente Winsum, later gemeente Het Hogeland, en de provincie Groningen. Ambtenaren wisten haar te vinden en visa versa hield Jouk er graag een kort lijntje op na met de instanties om de belangen van Adorp te behartigen. Ze was bovendien goed in verslagen schrijven, een actieplan maken, dossiermappen bijhouden. Ook haar digitale dossier had ze goed voor elkaar. Vergaderen in Golden Stee, dat was belangrijk voor haar, het bracht weer wat centen op voor de speelweide. Ze had met haar bestuursfuncties meerdere belangen. Actief meedenken over de inrichting van het dorpsplein, een kerstmarkt op poten zetten, mensen om zich heen verzamelen om de organisatie voor elkaar te krijgen, dat was allemaal haar ding. De tweede zaterdag in december was helemaal haar dag. Ze had zoveel enthousiasme en energie over gehouden van het organiseren van de kerstmarkt dat de organisatie werd voortgezet in een lentemarkt op de speelweide. De laatste jaren heeft ze zich nog kunnen inzetten voor een herstel van de begraafplaats en ze wilde graag nog als dorpsgids nieuwe inwoners begeleiden door Adorp.
Deze inzet en aanhoudendheid heeft ze bijna 25 jaar volgehouden voor Adorp en die mijlpaal van 25 jaar had ze nog graag willen bereiken. Ze heeft het niet met een feestelijk afscheid kunnen bekronen. Voor Adorp heeft ze een mooie geschiedschrijving achtergelaten in een zorgvuldig bijgehouden archief.

Levensloop van Jouk
Jouk is in 1946 geboren in Marum. Ze is verder opgegroeid in Adorp aan de Torenweg 27, het idyllische huisje ingesloten tussen de bewoningen aan de Torenweg en de bewoningen aan de Wierumerschouwsterweg. Ondeugd was haar niet onbekend. Samen met haar vriendin Fotiena maakten ze de afspraak naar de ouders dat ze bij elkaar gingen slapen, maar ondertussen genoten de beide dames de vrijheid om eens heerlijk uit te gaan.
Jouk kreeg een relatie en trouwde in 1967 met Jan en ging met Jan in Winsum wonen en waar ze ook zeer actief betrokken was bij de voetbalvereniging Viboa (Voetballen Is Bij Ons Aangenaam). Bij de voetbalclub zat ze in de organisatie voor de uitwisselingen met een Engelse club uit Wisbech. Daar hebben ze dierbare vrienden aan over gehouden.
In Groningen was ze werkzaam bij de PTT als directiesecretaresse. Daar verzorgde Jouk op zorgvuldige wijze de agenda’s van het management. De directieleden lieten zich graag rijden door een kordate chauffeur Jacob. Daar ontstond de nieuwe liefde voor Jouk. In 1992 trouwden Jacob Voerman en Jouk Huisman in hun geliefde vriendenomgeving Wisbech Engeland. De gehele familie kwam over voor het feest aldaar.

Aan de Torenweg
Jacob hoorde dat er een mooi huisje in Adorp te koop kwam. Het was een klein huis, maar met een grote tuin. Daar konden beiden hun nieuwe energie in kwijt. Jouk met hart en ziel in de tuin. Jacob zette met vrienden er een huis omheen met behoud van hetzelfde karakter maar meer afgestemd op zijn postuur. Om dat te vieren werd er ook nog een ware pub achter geplaatst. De tuin was een kinderparadijs voor de neefjes en de nichtjes als er in de pub weer wat te vieren viel voor de grotere mensen. De Engelse Whisky was aan de bar ruim op voorraad. De tuin werd mooi ingericht, een dierenparadijs destijds met drie honden, vier katten, konijnen en zelfs een schaapje op het terrein. Kom niet aan dieren. Wanneer het roekenprobleem werd aangekaart, gaf Johannes een oplossing met vuurpijlen. ‘Als ik je daar op betrap, wil ik je niet meer zien en doe ik aangifte bij de politie.’ En dan was je stil.
Iedere zondagochtend in haar eentje stond ze voor de kerkgang. Een groot verschil met Jacob, hij was van God noch Gebod. Toch stimuleerde Jacob haar in de werkzaamheden voor de kerk. Door dominee Froukje van Lishout werd Jouk genoemd als een grootse zuster binnen de gemeenschap De Cirkel. Ze was een voorbeeld hoe je met elkaar om dient te gaan. Haar blik was ook daar gericht op de toekomst. Eenmaal gezegd en uitgesproken, dan was het tijd om verder te gaan. Een herkenbare handtekening van Jouk.

In 2010 werd ze beloond met een onderscheiding. ‘Het heeft Hare Majesteit de Koningin behaagd Jouk Huisman te benoemen tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.’ Ze was er mee verrast maar ze was er vooral bijzonder trots op.
Jacob overleed in 2021, dat was voor haar een groot verlies. In haar eenzaamheid kampte Jouk met epileptische aanvallen en hartfalen. Ze kwam in De Tirrel terecht voor revalidatie. Na vijf treden trap omhoog kunnen lopen zei ze:  “Yes, volgende week kan ik weer naar de Torenweg”. De aanvallen overvielen haar wederom en zo kwam ze terecht in verpleegtehuis St Maartenshof, waar ze op 17 maart is overleden.

Daarna werd ze opgebaard in haar geliefde huis en lag ze als een prinses in de voor hun betekenisvolle pub.  Bedankt Jouk, voor alles wat je hebt gedaan voor Adorp. De molen Aeolus stond voor haar in de rouwstand. De lente was net ingegaan, de Heer liet op de dag van afscheid van Jouk ook Zijn tranen vallen.  Vrijdag 22 maart was het voor Jouk en Jacob ‘Together Again’.